"Sesungguhnya Allah menyukai orang-orang yang berperang pada jalanNYA dalam barisan yang teratur seolah-olah mereka itu seperti suatu bangunan yang tersusun rapi"

(Surah As Saff:4)

ikHwAn akHaWat

Sunday, 26 June 2011

Was it funny,wasn't it???

kalau korang pikir korang masih _s_ _ _
bacalah...kalau
tak...
.....Allah saja yang tahu...
Message: Tolonglah amik mase 2 minit untuk
membaca
ini....
kalo lebih 2
minit
tu bukan membaca la tu..tapi mengeja.. ;-)


Dengan Nama ALLAH yg Maha Pemurah lagi
Maha
Pengasih...


Just imagine...situation ni jd kt korang..... Suatu
hari pada masa
Sembahyang Jumaat yang di hadiri oleh lebih
kurang
1,000 jemaah...
tibe2 jek masuk dua orang lelaki yang menutupi
seluruh tubuhnye dgn
pakaian hitam.. tak nampak apa cuma dua biji
mata dgn
membawe mchine
gun... lalu salah seorang lelaki tu bertempik "
"Sesiapa yang sanggup
MATI
kerana ALLAH sila berdiri di tempat kamu!!!!!!!"
Selepas
mendengar amaran
lelaki
itu maka segeralah bertempiaran lari para
jemaah
itu
utk
menyelamatkan
diri.... daripada jumlah yang 1,000 tadi tu hanya
tinggal lebih
kurang
20 orang sahaja yang masih berdiri di tempat
masing-masing termasuk
Pak
Imam tu... Lelaki yang bertempik tadi segera
membuka
tutup mukanya
lalu
melihat ke arah Pak Imam sambil berkata: "Ok
Pak
Imam, saya dah
halau
SEMUA yang hipokrit, sekarang bolehlah Pak
Imam
mulakan sembahyang
Jumaat".... Lalu kedua lelaki tersebut berpaling
dan
meninggalkan
jemaah.... How was it??... korang rase  lawak
dgn
citer ni?
selain
terhibur,korang fikirkanlah...


" Lawak kan , dari 1,000 org yg mengaku dia
Islam hanya
20 yg
betul-betul
beriman... "


" Lawakkan berapa banyak manusia yang mudah
lupakan
ALLAH bila
menghadapi bahaya... kedua lelaki hanya
membawa
machine gun.. diorang tak
kata
pun
nak bunuh.. tapi generasi skrang.. amat lemah..
baru kena ugut,
terus 
lari
lintang pukang.. lupa yg dia tak sembahyang jumaat lagi"


"Lawak, ada juga yang agamanya cuma
seminggu jek..
tu pun bila time
sembahyang jumaat.. tunjuk muka kat org
kampung.. ada
tu lagi dashyat
setahun 2 kali jek.. bile time sembahyang raya..."


"Lawakkan, ramai orang percaya kepada gosip
dan apa
yang di tulis
oleh surat khabar daripada apa yang tercatit
dalam
al Quran"


"Lawak kan , berapa ramai yg percaya dunia
hanya
sementara, akhirat
adalah
tempat yang kekal, tapi berlumba-lumba
mengejar dunia"


"Lawak, kita boleh bersembang dgn boyfriend
atau
girlfriend
berjam-jam
tapi nak berdoa kepada ALLAH.....alahai.. tak cukup
masa..


Dan lebih lawak lagi, bila kita boleh post banyak
thread atau email
yang berunsur lawak jenaka dan lucah kesemua
tempat
tapi merasa berat
nak berkongsi dan nak hantar artikel2
yang
berunsur
agama...


Lawak kan ??? Kenapa??? gelak tu kan realiti.. tapi
yg
paling lawak
sekali.. berapa orang yang lepas baca benda ni
akan
sampaikan kat
orang
lain...Brape org yg akan
luangkan masa
membaca? berapa banyak????


wallahuaallam..

renung2 kan laaa.....same2 la kte pk kan...
Ape pndapat korang?? mohon share pendapat.. =)

Friday, 24 June 2011

Tinta Pertama , Lembaran Baru. . . .

    Bismillah....Astaghfirullah....Alhamdulillah....Alhamdulillah...Alhamdulillah...
 Sungguh,aku bersyukur atas kudrat dan smangat yg KEKASIH YANG SATU berikan pd aku nk berblogging ni.  :)  Alhamdulillah....at last aku ade blog sendiri ! i can't believe this! haha...  hmm..yang pastinye,blog ni adalah salah satu jalan jihadku. Aku abadikan blog ni khas utk share ilmu & pengalaman yg ade,insyaAllah.
 
    Pada nukilan,tinta pertama aku ni... Dgn izin Allah, nak mengingatkan diri aku sendiri jugak.same2 lah kte renungkan...
   
   "Apa sebenanye tujuan kite berblogging ni,beb?"
   
   Maybe byk lah jawapan yang diterima. Tapi kte semua kena igt 1 perkara. Masih ingatkah kite semua akan janji kite dgn Allah? Dalam Doa' Iftitah yang acapkali kite baca di setiap solat yang kita dirikan.

    "Inna SOLATI wa NUSUKI wa MAHYAYA wa MAMATI  LILLAHIRABBIL A'LAMIN"

Maksudnya : " Sesungguhnya SOLATKU , IBADAHKU , HIDUP & juga MATIKU hanyalah untuk TUHAN SEKALIAN ALAM "

    Nah,dah terang lagi bersuluh.. Atas niat ape & utk siape kite berblogging ni?? Hmm... Gua & Lu pikirlah sendiri ! Yang pastinye , Allah itu Maha Mengetahui apa yg berada dalam hati kite ni. Tiba2 aku rase terpanggil nak tulis pasal da'wah pada tinta pertama aku ni.

    "Dakwah? Diri sendiri pun tak betul, ada hati nak tegur orang lain? "


    "Aku tak mampu lagi la, tunggu la sikit masa lagi."


    "Ish,ilmu tak cukup lagi la.Nak berda'wah pe bendenye.Tak pasal2 orang cop aku ni pendakwah sesat!"


   
Da'wah? keje sape ni sebenanye? siapa yang kte kate dai'e (Pendakwah) ni? keje ustaz & ustazah je ke?? pokcik mokcik je ke yg pnye keje ni?? Badan2 kerohanian di setiap IPT2 je ke? habis 2, kte yg mude mudi ni. yang 'biase2' saje orangnye ni. Yang takde ilmu sgt ni. Duduk goyang kaki je ke? Sekadar membaca isu2 ttg saudara2 kite di Palestin,Afghanistan,Narathiwat? Cukup sekadar menggeleng kepala & beristighfar apabila melihat di dada2 akhbar & di kaca2 TV ttg isu2 berkenaan sahabat2 remaja yg hanyut??

Lepas tgn mcm 2 je ke?? Geleng kepala??

Cukupkah sekadar itu usehe kite??

Nak jawab apa dengan DIA apabila ditanya ttg usaha kite slama kite HIDUP nnt???

Masa MUDA kita dihabiskan dgn ape??Mampukah kite mengangkat muka kite tika itu??

    Allah....

    INGATLAH...

Amanah & tanggungjawab da'wah ni tergalas di setiap bahu insan2 yg dah menuturkan "LAILAHA ILLALLAH MUHAMMADUR RASULULLAH" . Buang & lempar jauh2 ttg :

    "Aku bukan ustazah"

    "Aku bukan ustaz"
 
   "Aku bukan baik sangat pun"

    "Ish,tak mau laa....seganlaa....Nnt buat silap sikit pun org pandang"

Buang semua pemikiran old fashion tu. Kesempurnaan bkn syarat kelayakan dalam berda'wah. Hakikatnye, takde org yang lebih sempurna akhlaknya seperti Rasulullah S.A.W.  If nak tunggu KESEMPURNAAN , Islam takkan tersebar ke mane2 la chek2 & inchek2 sekalian~~

   Berda'wah bukanlah semestinya kita MESTI menjadi seorang yang soleh atau solehah. tapi kite adalah manusia yang MENGIMPIKAN peribadi soleh atau solehah & sentiasa berusaha ke arah itu.Mengimpikan redha ILAHI. So, indirectly....kite pun akan terhindar daripada mlakukan perkara yg tak diredhai Allah..Blogging is not medan berda'wah dgn org lain BUT blogging is berda'wah dgn diri sendiri & org lain...

## In the conclusion,

Blogger itu penda'wah

"Blogger is JUNDULLAH  "